Microsoft word - affetexter2.doc


Regler i mörkret - grundläggande mörkrumsarbete.

Av: Anders Oleander
AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar

Innehåll:
Sidnummer:
AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar Filmframkallning
Ta fram alla tillbehör som du behöver för att framkalla filmen. Dessa är: Kolla så att du vet var allting ligger. Hittar du allting?? När du väl har släkt ljuset och tagit ur filmen kan du inte tända förrän filmen ligger i framkallningsdosan. Mörka biten
Släck belysningen i labbet och se till att inget ljus läcker in i rummet. Tag sedan ut filmen ur kassetten och klipp av den yttersta änden (ca 2- 3 cm) och spara den. Spola upp filmen på spiralen. Ta det bara lugnt så är det mycket lättare, klipp av filmen så nära spolen som möjligt. Sätt spiralen, som nu är fullmatad med film, i framkallningsdosan, sätt på locket noggrant och tänd sedan belysningen.
Ljusa biten
Häll upp framkallaren i ett mätglas. Hur mycket finner du på botten av framkallningsdosan, det gör inget om du tar lite extra, bara det inte rinner över i dosan. Mät temperaturen på framkallaren, ur tabellen kan du sedan avläsa den tid du skall framkalla din film. Häll framkallaren i dosan och starta tidtagningen. Vänd dosan ett par gånger samt knacka dosan lätt i bordet för att avlägsna eventuella luftbubblor. Från och med nu och fram tills dess att framkallningen är klar skall dosan skakas lätt i 5 sek varje 30:e sekund. Då 30 sekunder återstår häller du tillbaka framkallaren i flaskan. Häll nu i stoppbadet (utan att spilla för mycket tid) och skaka lätt i 30 sekunder och häll därefter ut stoppbadet i vasken. Häll upp samma volym fixeringsvätska som du hade framkallare i mätglaset. Häll även lite fixeringsvätska i en mugg. Töm mätglaset i framkallningsdosan och lägg samtidigt i den lilla filmbiten du sparade i muggen. Skaka försiktigt dosan 5 sek varje minut och när den lilla filmbiten har blivit genomskinlig skall du fortsätta fixera filmen lika lång tid. Alltså fixeringstiden är lika med dubbla klarningstiden. Häll tillbaks fixeringsvätskan i flaskan. Sköljningen Skölj filmen genom att använda sköljslangen. Det tar minst 30 min. Om negativen har en lila nyans skall du skölja en stund till. Ha rumstemperatur på sköljvattnet. När filmen är färdigsköljd, häll i så mycket vatten i dosan att spiralen precis täcks. Häll i vätmedlet, doseringen står på vätmedelsflaskan. Skaka i ca 30 sekunder och häll sedan ut AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar vätskan i vasken. Det ska vara mycket lödder. Häng upp filmen på tork (gärna med en tyngt i nedre delan av remsan oxå), ta en gummiskrapa och torka försiktigt av filmen i ett enda långt drag. Tänk på att filmen är mycket känslig för repor då den är blöt! Därför kan det för den ovane vara en bra ide att inte alls dra bort vattnet från filmen, för speciellt den ickeblanka ytan är känslig för repor i det här stadiet. Alltså, om man kan stå ut med att vänta lång tid med att få en torr, icke-repig film så är det bästa att bara hänga upp filmen efter sköljningen utan att dra av vattnet. När den torkat kan du klippa ner den i negativ fickor. Sen är det bara att börja framkalla =) Skölj alla redskap efter dig, noga!!!
Kopiering



Förberedelser

Innan du börjar med kopieringen bör du göra vissa förberedelser så som att hälla upp vätskorna i skålarna och koppla in timern. Kolla alltid att vätskorna är användbara för att slippa dåligt resultat. Är framkallaren mörkgul är den gammal och ska bytas. Skålarna, liksom pincettena, för de olika baden är märkta för att alltid användas till samma vätska.

Belysning av fotopappret

Ta fram negativet och placera det i negativsläden. Skjut in släden och välj hur stor du vill göra bilden. Ställ sedan in största bländaren på objektivet och ställ in skärpan, antingen med kopieringsapparatens hjälpanordning eller med blotta ögat. När skärpan är inställd bör du blända ner objektivet för att få bättre skärpa i bilderna. För att ta reda på vilken belysningstid som ger bäst resultat gör man en provremsa.
Provremsan

Klipp en smal remsa av ett fotopapper. Belys remsan i ca 5 sek och täck sedan över 3/4 av AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar remsan och lys ytterligare 5 sek osv. Prov remsan är nu belyst olika mycket. Framkalla nu remsan och se vilken av tiderna som passar bäst till just denna bild, gör ev om remsan med tidsskillnad i ett kritiskt område. När du valt en belysningstid så ställ sedan in timern, tag fram ett nytt fotopapper och placera det i avmaskningsramen. Starta timern och när tiden gått ut är belysningen klar. Framkallningen
Lägg det belysta papperet med bildsidan upp i skålen med framkallare. Se till att hela papperet snabbt kommer ner i framkallaren. Håll papperet under ytan och i rörelse med hjälp av en pincett. Undvik att arbeta med fingrarna i kemin. Efter cirka 30 sekunder börjar bilden framträda. Vänta tills kopian är helt framkallad (vanligtvis efter cirka två minuter). Ta upp papperet med pincetten och håll det en stund över skålen så att det får rinna av.
Stoppbadet

Direkt efter framkallningen skall kopian ner i stoppbadet för att neutraliseras. Detta tar cirka 30 sekunder. Kopian ska hållas i rörelse. Stoppbadet gör du själv genom att ta 2ml ättikssprit och blandar det med en liter vatten.
Fixering

För att kopian skall tåla vitt ljus måste man fixera den. Kopian skall agiteras i fixbadet. Plastpapper fixeras 3-5 min och fiberpapper S- I 0 min. Nu kan du tända den vanliga belysningen.
Sköljning

Fotopapper skall sköljas i en skål som har rinnande vatten. Plastpapper sköljs i 5-10 min och fiberpapper i minst 30 min
Torkning

Plastpapper hängs lämpligen upp i en klädnypa och torkar snabbt av sig själv. Fiberpapper torkas i torkpress eller mellan t.ex. handdukar under press av t.ex. böcker. AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar Fotopapper

Plastpapper som är enklast att hantera, de suger inte upp kemikalierna, och behöver därför
inte så lång behandlingstid i fixering och sköljning. Torkning sker snabbt och det blir plant
utan pressning. Som nybörjare är detta absolut det papper som du skall välja tills du lärt dig så
mycket att kraven blir högre.
Fiberpapper är gjort av papper, det traditionella fotopapperet vilket fortfarande ger bästa
bildkvalitet. Men det är svårhanterligare än plastpapper, det blir sladdrigare i vätskorna,
kräver längre behandlingstid och för att bli plant någon form av pressning under torkningen.


Material och yta

Förutom olika material finns fotopapperet med olika ytstruktur: BLANK, glänsande yta, vilket ger bästa skärpa och briljans. KRISTALL, en blank strukturerad yta som dämpar reflexer. MATT, reflexfri yta som enkelt kan retuscheras. Bra för inramningar. Hårdhetsgrader och kontrastomfång
Grad 1: står för "mjukt" papper. Ger liten kontrast och används till kontrastrika negativ. Grad 2: "normalt" papper. Ger normal kontrast och används till de flesta negativ om de är rätt Grad 3: "hårt" papper som ger stor kontrast. Används till kontrastlösa negativ. Variabel konsrast, är den nya papperstypen. Här styrs kontrasten med hjälp av numrerade filter i förstoringsapparaten. Med ett och samma papper kan man antingen få hög eller låg kontrast beroende på vilket filter man använder. Denna typ av fotopapper fodrar brun eller röd mörkrumsbelysning för att ej ljusskadas. Filterna får EJ komma i kontakt med vatten.
När det ändå blir fel
Repor kan uppstå på bl a följande sätt:
Metallkassetter har använts vid filmladdning. Icke repsäker filmladdare. Fingrar eller dåligt rengjord filmavtorkare har använts i stället för vätmedel.
Gråslöja
vållas inte alltid av ljus, det uppstår även av FÖR lång framkallningstid, värme och
gaser.

Fläckar
, genomskinliga eller ljusa, kommer av luftblåsor som fastnat mellan film och spiral
under framkallningen. Slå framkallningsdosan lätt i bordet efter varje agitering så försvinner
luftblåsorna.

Punkter i små streck
:
Olösta kemikalier i vätskan, eller redan använd kemi (med föroreningar). Dammpartiklar från
torkningen eller dåligt rengjorda spiraler och dosor med kemirester.
AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar Grovt korn:
Framkallaren passar ej till filmen, eller för lång framkallningstid. Önskas finare kom ändra
framkallningstiden eller använd film med lägre ljuskänslighet.

Fotopapper

Mörka streck och punkter:
s.k. friktionsrepor uppstår i början av framkallningen, när t.ex. pincetter skrapar mot den
belysta pappersytan. Använd gummiförsedd pincett i kanten av kopian eller vicka skålen vid
agitering.

"Flammiga" kopior med dålig svärta:

Kopian har ej hunnit utframkallas, den är belyst för lång tid, som gjort att framkallningen avbrutits. Korta ned belysningstiden och framkalla i två minuter!
Brun- röda fläckar och ränder:

Det vanligaste nybörjarfelet: uppstår vid dålig agitering i baden, avbrytningsbad saknas, eller
om fixet är dåligt. Dessa problem uppstår oftast när ett "snabb"-fix använts och börjar ta slut
efter några kopior. Silverrika papper skall ha bra fix, längre tid, och bildsidan skall alltid vara
uppåt i baden !

Blå - bruna ränder och fläckar:
Luftslöja - ner med kopian under ytan! Får ej hållas i luften eller flyta i ytan under
framkallningen, agitera!

Röd - gul ton:

Som små prickar på ytan. Avbrytningsbadet helt slut eller har begagnat filmfix använts till
foto- papperet.

Slöja I dålig svärta:

Felaktigt mörkrumsljus, ljusläckage eller felaktig förvaring av papperet. Fotopapper är färsk- vara och skall förvaras svalt i sin svarta plastpåse och kartong i vitt ljus.
"Kommer" ej i framkallaren:

Framkallaren slut, för kall, för utspädd eller för kort belysningstid. Har kopian ej fått någon
svärta efter två minuter, dubbla belysningstid och framkalla igen. Har gradationen ändrats
från normalt till hårt på t.ex. EMAKS, öka exponeringstiden 3 till 4 steg.

Spröda & böjda fotopapper:
den naturliga fukten har försvunnit, på grund av värme, ålder eller dålig förslutning av
plastpåsen. Papperet har förvarats på högkant i halvfylld kartong och börjat säcka ihop. (Prova
med att spraya lätt på baksidan, med vatten 10 min innan användning.)

Dålig arkivbeständighet:

kopian blir brunaktig, eller bleks efter en tid i dagsljus eller lysrör: Papperet dåligt behandlat, utan eller med dåligt avbrytningsbad, ej utframkallat, eller det vanligaste: "Snabb"- fix har använts. AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar

Source: http://brorson.info/affe/fotografering/pdf/grundlaggandemorkrumsarbete.pdf

Doi:10.1016/j.evolhumbehav.2004.12.006

Evolution and Human Behavior 26 (2005) 375 – 387Altruistic punishing and helping differ in sensitivity torelatedness, friendship, and future interactionsRick O’Gormana, David Sloan Wilsona,b,*, Ralph R. MillercaDepartment of Biological Sciences, Binghamton University, Binghamton, NY 13902-6000, USAbDepartment of Anthropology, Binghamton University, Binghamton, NY 13902- 6000, USAcDep

Microsoft word - h1n1 update_10-23-09

Thomas Jefferson Health District 2009 H1N1 Influenza Update – 10/23/09 Influenza activity continues to increase throughout the state and in all age groups. • This week in Virginia surveil ance of patients seeking emergency department and urgent care treatment for suspected influenza reached 14.2%, surpassing the peak of the last two • In the U.S., hospitalization rates for la

© 2010-2017 Pharmacy Pills Pdf